Maus Sturmer houdt praktijk in Landgraaf met Helderziende waarnemingen - Contact met overledenen Aurahealing - sinds kort werkt zij ook als dierentolk - communiceren met dieren. Maus geeft consulten in de praktijk, per brief of mail. Mensen kunnen weer verder met hun leven als zij van hun geliefde overledenen een boodschap doorkrijgen. Maus maakt niet alleen contact met overledenen, maar heeft ook helderziende waarnemingen. Het gaat er niet zozeer om wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar dat ik u door mag geven hoe u uw leven nu kunt veranderen, om die mooie toekomst zelf te maken zoals u die u wilt hebben. Daar heeft u meer aan dan te weten hoe de toekomst gaat worden. U maakt namelijk uw eigen toekomst, zowel positief als negatief. Alles wat een helderziende over de toekomst verteld kunt u beinvloeden door toch een andere weg te kiezen en dan is de helderziende in uw ogen helemaal fout, of erger, een oplichter(ster). U heeft er veel meer aan dat u de goede weg weet om uw leven in het nu positief te draaien. Die keuze maakt u zelf. Wilt u dus de verre toekomst weten, kom dan niet naar mij. Wilt u een nieuwe weg horen naar een mooie toekomst en wilt u uw leven nu veranderen, ga dan naar "contact". Tot nu gebruikte Maus zelden haar opleiding Aurahealing, maar net als met handoplegging bij pijn en ziekte, is het nu tijd om hiermee naar buiten te treden. Maus heeft niet de pretentie dat zij ernstige ziekte kan laten verdwijnen, maar pijn verlichten is zeker een van de mogelijkheden. Contact leggen met overledenen is haar specialiteit. Als vertrouwenspersoon help ik u bij het oplossen van problemen. Een consult per brief is mogelijk, (zie contact). Via deze website hoopt Maus u een kijkje te geven in wat een medium-helderziende-vertrouwenspersoon doet. Gooi mij niet weg, er kan een dag komen dat u mij nodig heeft, Dus....... sla mij op in uw favorieten

Menu

 

 

Tips om beter te slapen als je ouder wordt

 


Dat je minder slaap nodig hebt naarmate je ouder wordt, is niet waar. Wel ga je minder díep slapen, waardoor je ’s nachts vaker wakker kunt worden. Daarnaast verandert ook het ritme van slapen en wakker zijn. Dus welke tips zijn er die je lekker laten slapen wanneer je wat ouder wordt?

 

Ouder worden en je biologische klok
Al vanaf je 20ste wordt je biologische klok minder flexibel. Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Voor je 20ste is het geen probleem, om een avond door te halen en dan tot in de middag bij te slapen. Maar op een gegeven moment trek je dat niet meer en voelen de meeste mensen de behoefte, om op tijd te gaan slapen. Bij verder toenemende leeftijd ga je lichter slapen; de diepe slaapfase wordt korter. Daarnaast ben je ook tussendoor vaker even wakker. Dit alles betekent niet dat je leidt aan slapeloosheid.

Oorzaken
De veranderingen in het slaappatroon kunnen verschillende oorzaken hebben. Naarmate je ouder wordt, maak je onder andere minder melatonine aan. Anderen zeggen, dat ouderen gevoeliger zijn voor de omgeving en daardoor sneller wakker worden van lawaai en licht. Dit laatste hangt natuurlijk ook samen met de lichtere slaap.

Ook krijgen vrouwen, wanneer ze in de  overgang zijn, te maken met een slechtere slaap. De hormonale veranderingen kunnen leiden tot opvliegers en nachtelijk zweten. De stijging van de lichaamstemperatuur zorgt er dan voor dat je wakker wordt. Naast de hormonale veranderingen, kunnen ook lichamelijke en psychische veranderingen in de overgang, invloed hebben op de slaapkwaliteit. Zo is gebleken dat bijvoorbeeld slaapapneu vaker bij vrouwen in de overgang voorkomt.

Chronisch slecht slapen is een serieus gezondheidsprobleem. Het verhoogt de kans op diabetes en op hart- en vaatziekten. Ook krijg je last van moeheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie en een verminderd prestatievermogen.

Wat kun je doen om klachten te voorkomen?

Niet iedereen heeft 8 uur slaap nodig
Accepteer dat je met het ouder worden misschien iets minder snel in slaap valt, vaker wakker wordt of eerder wakker wordt. Dat is normaal en is geen teken van slapeloosheid. Maar slaap wel zoveel als dat nodig is om de volgende dag uitgerust te zijn.

Zorg voor regelmaat
Probeer zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Dat geld ook voor het weekend. Hierdoor ontwikkel je een vast slaap-waakritme en dat bevordert de kwaliteit van je slaap.

Middagdutje
Wanneer je wat ouder wordt, dan kan het soms nuttig zijn om ’s middags een kort dutje te doen. Zorg ervoor dat het dutje niet langer duurt dan 20 tot 30 minuten. Wanneer je langer slaapt, zal je ’s avonds misschien weer moeilijker in slaap kunnen vallen. Ook het tijdstip is van belang, het verstandig om voor 3 uur te slapen. Anders heb je te weinig tijd om weer slaapbehoefte op te bouwen. Echter, wanneer je ’s nachts vaak wakker ligt of problemen ondervindt met in slaap vallen, dan is een middagdutje niet zo’n goed idee.

Beperk het gebruik van slaapmiddelen
Bij 65-plussers is het beter om het gebruik van  slaapmiddelen (indien mogelijk) te vermijden. Vooral bij ouderen kunnen slaapmiddelen risico’s met zich meebrengen. Naast dat er door het gebruik een gevaar voor ongelukken kan ontstaan werken ze maar tijdelijk. Je raakt er zeer snel aan gewend en wanneer je ze langer dan 2 weken achter elkaar slikt helpen slaapmiddelen steeds minder. Je hebt dan steeds meer slaapmiddelen nodig om te kunnen slapen. Tevens kan het moeilijk zijn om er mee te stoppen.

Overdag actief
Zorg voor genoeg lichaamsbeweging en activiteiten overdag. Een goede conditie zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt, maar je slaapt er vooral ook dieper door.

Let op met hoeveel water je drinkt
Vermijd het om ’s avonds grote hoeveelheden water te drinken, om nachtelijk opstaan, en plassen, te voorkomen. Maar wanneer je wel geregeld ’s nachts moet opstaan om te gaan plassen, zorg er dan voor dat je vanuit bed gemakkelijk bij het licht kunt. Of laat eventueel een nachtlampje branden. Vermijd wel al te fel licht. Praat er ook over met je huisarts want misschien is er wel iets aan te doen.

Matig met alcohol
Wie ’s avonds veel alcohol drinkt, zal wellicht wel sneller in slaap vallen, maar de kwaliteit van de slaap is veel minder. Je slaapt minder diep en je wordt dan vroeger wakker.

Niet roken
Rokers hebben gemiddeld 2 keer zoveel tijd nodig om in slaap te vallen als niet-rokers. Daarnaast slapen roker gemiddeld een half uur korter.

Ontspanningsoefeningen
Voor sommige mensen werkt het erg goed, om vlak voor het slapen gaan enkele ontspanningsoefeningen te doen. Een goede en makkelijke oefening is je te concentreren op je ademhaling. Ga gemakkelijk liggen of zitten en sluit je ogen. Adem dan diep in en langzaam uit. Leg je handen op je buik en voel je buik op en neer gaan. Adem door je neus in en voel hoe je buik uitzet. Adem rustig weer uit en voel hoe je buik weer platter wordt. Herhaal dit 10 keer en probeer dan rustig slapen.

Rustige slaapomgeving
Slaap in een rustige, geluidsarme en donkere kamer. Wanneer je omgeving rumoerig is, probeer dan eens met oordopjes te slapen. Laat zeker geen licht branden op de slaapkamer en zet de TV en mobiel uit. Deze toestellen laten vaak een blauw lichtje schijnen, wat een grotere invloed heeft dan andere lichtsoorten. Dus zorg ervoor dat de slaapkamer goed donker is. Zelfs een klein beetje licht kan ervoor zorgen dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine ’s nachts afneemt. Daardoor kan de slaap verstoord raken.

Apart slapen
Wanneer je een onrustige en/of misschien wel een snurkende bedpartner hebt, dan kan dat je nachtrust goed verknallen. Apart slapen of oordoppen zijn dan vaak de enige hulpmiddelen, hoe vervelend dit ook kan zijn. Wanneer je zelf veel snurkt en overdag vaak moe bent ga dan eens naar de huisarts. Het kan zijn dat je slaapapneu hebt.

Wanneer naar de huisarts?
Wanneer je langer dan drie weken, gedurende drie of vier nachten achter elkaar zeer slecht slaapt, en als dat gevolgen heeft voor je functioneren overdag, ga dan even langs je huisarts. Deze kan beoordelen of de slapeloosheid een teken van een ziekte of een bijwerking van medicijnen is. Eventueel kan hij/zij je doorverwijzen.

Bronnen: somnio.eu en slaapproblematiek.nl