Maus Sturmer houdt praktijk in Landgraaf met Helderziende waarnemingen - Contact met overledenen Aurahealing - sinds kort werkt zij ook als dierentolk - communiceren met dieren. Maus geeft consulten in de praktijk, per brief of mail. Mensen kunnen weer verder met hun leven als zij van hun geliefde overledenen een boodschap doorkrijgen. Maus maakt niet alleen contact met overledenen, maar heeft ook helderziende waarnemingen. Het gaat er niet zozeer om wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar dat ik u door mag geven hoe u uw leven nu kunt veranderen, om die mooie toekomst zelf te maken zoals u die u wilt hebben. Daar heeft u meer aan dan te weten hoe de toekomst gaat worden. U maakt namelijk uw eigen toekomst, zowel positief als negatief. Alles wat een helderziende over de toekomst verteld kunt u beinvloeden door toch een andere weg te kiezen en dan is de helderziende in uw ogen helemaal fout, of erger, een oplichter(ster). U heeft er veel meer aan dat u de goede weg weet om uw leven in het nu positief te draaien. Die keuze maakt u zelf. Wilt u dus de verre toekomst weten, kom dan niet naar mij. Wilt u een nieuwe weg horen naar een mooie toekomst en wilt u uw leven nu veranderen, ga dan naar "contact". Tot nu gebruikte Maus zelden haar opleiding Aurahealing, maar net als met handoplegging bij pijn en ziekte, is het nu tijd om hiermee naar buiten te treden. Maus heeft niet de pretentie dat zij ernstige ziekte kan laten verdwijnen, maar pijn verlichten is zeker een van de mogelijkheden. Contact leggen met overledenen is haar specialiteit. Als vertrouwenspersoon help ik u bij het oplossen van problemen. Een consult per brief is mogelijk, (zie contact). Via deze website hoopt Maus u een kijkje te geven in wat een medium-helderziende-vertrouwenspersoon doet. Gooi mij niet weg, er kan een dag komen dat u mij nodig heeft, Dus....... sla mij op in uw favorieten

Menu

 Reuma

 

Reuma omvat meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Acht veelgestelde vragen over reuma.

 

1. Kunnen gewrichten slijten door beweging?

Nee, uw gewrichten slijten niet door beweging. Bewegen is zelfs goed voor uw gewrichten. U bent misschien geneigd uw gewrichten te ontlasten omdat u pijn heeft. Dat is niet verstandig. Als u onvoldoende beweegt, worden uw gewrichten stijver en de klachten erger. Probeer daarom altijd te blijven bewegen, ook al is het maar een klein beetje. Fietsen, zwemmen en wandelen zijn leuke en geschikte sporten.

2. Mijn gewrichten kraken, wat betekent dit en kan het kwaad?

Er zijn vele oorzaken waardoor gewrichten kraken. Gezonde gewrichten kunnen een krakend geluid geven, zoals geluid in de knieën bij hurken. Maar bij artrose zijn krakende gewrichten, samen met pijn en stijfheid, ook een bekend verschijnsel. Het krakende geluid ontstaat doordat het kraakbeen en bot van structuur verandert. Artrose hoeft echter niet altijd samen te gaan met krakende geluiden.

Andere oorzaken van krakende gewrichten zijn:

 

Stukjes los bot in het gewricht. Dit kan ontstaan bij reuma of na een ongeval.

  • Pezen of spieren die over een botuitsteeksel of andere pees of spier 'schuren'.
  • Beschadigde pezen of spieren door (ontstekingen bij) reuma.
  • Na een ongeval.
  • Bij een ontwrichting.
  • Bij uitoefenen van druk op het gewricht bij manuele therapie.
  • Bij het zelf kraken of knakken van de gewrichten, vaak de vingergewrichten.

Het zelf kraken van de gewricht(en), zoals knakken met de vingers, kan waarschijnlijk geen kwaad en veroorzaakt geen reuma of artrose. Voor de pezen en het gewrichtskapsel is het zelf kraken niet zo goed.

3. Heeft het weer invloed op reuma?

Een reumatische aandoening ontstaat niet door het weer. Ook verergert het weer de reuma niet. De weersomstandigheden kunnen echter wel invloed hebben op hoe u uw klachten beleeft.

Vooral als het koud en vochtig is hebben veel mensen met reuma meer pijn en last van stijfheid. Warmte verzacht pijn en stijfheid soms. Een gedeeltelijke verklaring daarvoor is dat warmte zorgt voor een betere doorbloeding. Is het minder warm, dan kunnen de spieren en gewrichten pijnlijk aanvoelen.

Waarom mensen met reuma meer klachten krijgen bij een hogere luchtvochtigheid is eigenlijk niet te verklaren. Er is wel veel onderzoek gedaan, maar conclusies zijn daaruit nog niet te trekken. Het weer bestaat uit zoveel componenten (bijvoorbeeld temperatuur, luchtdruk, wind) en reuma verloopt zo wisselend, dat een verband tussen weer en reuma moeilijk aan te tonen is.

4. Helpen glucosamine en chondroïtine bij artrose?

Glucosamine en chondroïtine zijn lichaamseigen stoffen die voorkomen in bijna alle weefsels van het lichaam. Het zijn bouwstoffen van kraakbeen. Glucosaminesulfaat en chondroïtine zijn verkrijgbaar als voedingssupplement. Glucosaminesulfaat kan gebruikt worden bij milde knieartrose om de pijn te verminderen. Het effect van chondroïtine is minder sterk aangetoond. Dat de middelen ook kraakbeenopbouwend werken is niet bewezen.

Glucosamine en chondroïtine zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen soms bijwerkingen geven. Als u deze middelen wilt proberen, overleg dan altijd eerst met de arts. Er zijn namelijk situaties waarbij u glucosamine beter niet kunt gebruiken.

Er zijn diverse producten verkrijgbaar. De kwaliteit ervan is verschillend. Let erop dat u glucosamine als sulfaat koopt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glucosamine is 1.500 milligram. Koopt u het middel gebonden aan sulfaat dan zult u dat in een dosering van ongeveer 2.000 miligram moeten innemen om op 1.500 milligram glucosamine uit te komen.

Als u glucosamine minimaal drie maanden hebt gebruikt, zou u een effect op de pijn kunnen merken. Nemen de klachten niet af? Dan mag u ervan uit gaan dat het middel bij u niet werkt.

5. Ik heb reuma, is bewegen verstandig?

Ja, bewegen heeft zelfs veel positieve gevolgen, als u het maar verantwoord doet. Regelmatig bewegen gaat botontkalking tegen, de gewrichten worden soepeler, en uw spieren worden sterker. Daarnaast is het goed voor de conditie en heeft het een gunstig effect op het hart en de longen.

6. Kan ik de griepprik halen bij reuma?

Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepvaccinatie. Heeft u reuma en gebruikt u afweeronderdrukkende (reuma)medicatie, dan krijgt u een uitnodiging van de huisarts voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste methode om het risico op griep te verkleinen.

7. Is er een dieet tegen reuma?

Bij sommige mensen met reuma lijken hun klachten af te nemen als zij hun voedingspatroon aanpassen. Maar slechts weinig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bepaalde voeding effect heeft op reuma. Dit komt ook doordat onderzoek naar het effect van voeding moeilijk uit te voeren is. Het is nauwelijks te controleren of iemand zich strak aan een dieet houdt. En mensen met reuma hebben altijd goede en slechte periodes. Het effect van voeding is daardoor moeilijk meetbaar.

Gezond en gevarieerd eten is uiteraard aan te bevelen. Wilt u iets veranderen aan uw voedingspatroon? Dan kunt u het beste advies vragen aan een diëtist.

8. Wat is de reumafactor?

De reumafactor is een stof die iedereen in zijn of haar bloed heeft. Een verhoogde reumafactor in het bloed kan een aanwijzing zijn dat u een auto-immuunziekte heeft. Dat is een aandoening waarbij het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt. Sommige vormen van reuma zijn auto-immuunziekten, bijvoorbeeld reumatoïde artritis.

Bron(nen):